Rodziny Polskich Ofiar

RESUME

Kilka lat temu niewielka grupa ludzi, którą połączyły wspomnienia o cierpieniach swoich bliskich z okresu II wojny światowej, postanowiła wspólnie założyć stowarzyszenie. Z tej społecznej inicjatywy powstało ogólnopolskie Stowarzyszenie Rodzin Polskich Ofiar Obozów Koncentracyjnych, którego członkami obok Rodzin z całej Polski są przede wszystkim więźniowie obozów koncentracyjnych.

Naszym hasłem przewodnim jest Prawda, Godność i Pamięć Polskich Ofiar.

Ochrona prawdy historycznej, dbałość o pamięć ofiar oraz przywracanie im godności i należnego szacunku to cel naszej działalności.

W ramach naszej statutowej działalności uczestniczymy w uroczystościach rocznicowych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej oraz terenach Niemiec, Austrii, Włoch i innych terenach zagranicznych. Bierzemy udział w konferencjach, spotkaniach i projektach poświęconych martyrologii Polaków. Organizujemy wyjazdy do Miejsc Pamięci, konkursy dla młodzieży, wyjazdy studyjne dla nauczycieli. W tym celu współpracujemy z instytucjami państwowymi i samorządowymi oraz prywatnymi firmami. Współpracujemy także z regionalistami w zakresie odnajdywania zapomnianych lub celowo omijanych miejsc kaźni polskich obywateli.

Naszymi partnerami są m.in. poznański Oddział Instytutu Pamięci Narodowej, Urząd do Spraw Kombatantów i Osób Represjonowanych, Muzeum Martyrologii Wielkopolan w Poznaniu oraz Konsulat RP w Monachium.

Pekao O./Poznań  50 1240 6524 1111 0010 7054 1723

Stowarzyszenie

Rodzin Polskich Ofiar

Obozów